Selam,
Belirttiğiniz para
Okside Bronz. Tam da sizin açıkladığınız gibi durum. Vernik değil sanırım ama benzetme doğru olmuş. Onun gibi bir tür "cila" diyelim. Okside bronz paralarda, hatta bazı okside gümüşlerde de rastlanabiliyor ve hoş bir görüntü değil. Madem satıcı da sorun çıkartmıyor, değiştirmeniz iyi olur. Koyduğum resimler, hatıra paracılığın duayenlerinden, Ankara'dan, Sn. Vedat Duman'ın sitesinden alınmıştır ("
http://www.vedatduman.com/ "). Düşününüz ki, böyle bir duayenin kendi sitesinde koyduğu örnek resimde bile "cila ya da vernik dalgalanması" olabiliyor; artık okside paralardaki yaygınlığını siz tahmin edin...

Yazı yüzünde, 750.000'den ay-yıldız'a, yukarıya doğru, 4-5 çizgi şeklinde, örnek verdiğim resimde bazı dalgalanmalar göreceksiniz. İşlem biraz özensizce yapılınca böyle oluyor galiba. Sizin "yapıştırıcı damlamış" ifadeniz de gözümde canlandı. Zamanında benim de çok başımı ağrıtmıştı bu konu. Erör değil, erör sayılmaz bence de... Alırken dikkat edin bundan sonra; her satıcı malını değişmeyebilir sonradan. Neyse, değeri çok olmayan bir para.... Nadir bir örnekte bahsedilen halle karşılaşsaydınız, geceleri uykunuz dahi kaçabilirdi!
Paranın madenden olan "asıl" kondisyonuna etki etmez bu durum ama kaplamayı da içeren "genel" kondisyon olarak negatif bir izlenim bırakıyor... Hassas koleksiyonerler için bir sorundur bu. Tanıdığım bazı arkadaşla ise, "Darphane'den böyle çıktı, o halde koleksiyona da böyle girer." deyip, sorun etmeyebiliyorlar bu gibi durumları. Oysa, düzgünü varken, kötü görünümlüsünü neden koleksiyona koyarlar, anlamam...
Çok nadir olarak bazı "uyanık esnafın" hile yaptığını da gördüm bu "vernik" meselesinde. Çok fazla ayrıntıya girmek istemiyorum; inşallah bir gün Kaan Bey'in orada bunları yüzyüze konuşma fırsatımız olur. İpucu: Nokta silmece...
Darphaneden yeni çıkan veya çıkabilecek paraları bile alırken, yani bizzat bu tür paraları (aslında sadece okside değil, her parayı) alırken bile kontrol edin; gözünüze hoş gelmeyen bir şey varsa anında değiştirtin. Sanal alımlarınızda sadece değiştirme yapabileceğini bildiğiniz çok güvendiğiniz ve piyasada tanınan isimlerden alım yapın.
İyi koleksiyonlar.
-Necdet-