gönderen croissantro » Prş Mar 10, 2011 7:55 am
Merhaba arkadaslar,
bu forumda yeniyim ve bastan size ricam var: zayif ve bozuk turkcem icin ozurdilerim, turk degilim. Turkiye'de yasamiyorum, ara sira gelip gidiyorum, hanim turktur, ondan. Turkceyi ogrendim icin, yavas yavas osmanlica yazisi da ogreniyorum...bunlardan dolayi turk paralar toplamaya basladim, hosuma gidiyor, ozellikle cumuriyet paralari. Fakat, Avropa'da ki bulundugum yerde turk paralar ararken, eski osmanli paralar da buldum, buluyorum ve almaya basladim. Turkiye de az bulunan para, buraya getirmeye dusundum ama....surpriz, yasakmis. Bende bir kac tane 1255'ten once paralarim var ama tabii ki getiremiyorum burda, korkuyorum. Size bir soru: yabanci olarak, acaba....koleksiyoncu belge alabilirmiyim Turkiye'de? Niyetim, osmanli paralari, turk koleksiyoncular elinde bulunmasi. Benim icin pek onemi yok, ama sizin icin nekadar onemli oldugu biliyorum. Ornek, Kanuni Suleyman doneminde 5 euroya mangiri aldim, Romanya'daki evimde bulunur simdi. ama bence, o mangir, nekadar ucuzse, bir turk koleksiyoncu elinde bulunmasi lazim. Simdi ise, 3.Selim donemnde, 5 para Trablus'ta nasilmis, bir para almak uzereyim. aliyim mi, almiyim mi, bende artik bilemiyorum. Tabii ki butun bunlari Romanya'da oluyor. Ve, ulkemde cok, ama cok osmanli para bulunuyor. Kacakciliktan degil, 500 sene, o bolge bati avropa ve turkiye arasinda bir ticaret yolu oldugu icin, cok eski para kaldi. Abartma rakamlari degil, ama yine de cok para bulunur. Ne yapmam lazim arkadaslar?
Saygilarimla,
Dragos
"En art, il n'y a pas d'étrangers"